INLOGGEN >>

Voorkeurshouding bij baby’s

Voorkeurshouding bij baby’s

Een voorkeurshouding bij baby’s lijkt onschuldig (zo’n afgeplat hoofdje trekt toch wel weer bij?), maar schedelvervorming als een plat achterhoofd hoort (en hoeft zeker) niet. Ook al heeft het gros van de baby’s een voorkeurskant om op te liggen, oftewel: ook al hebben de meeste baby’s een voorkeurshouding. Wat een voorkeurshouding voor jouw baby kan betekenen en waarom je hem er liever in bijstuurt lees je hieronder.

Wat is een voorkeurshouding precies?

We hebben het over een voorkeurshouding wanneer je baby meer dan 75% van de tijd zijn hoofdje in dezelfde positie houdt. Zoals je in de baby.skills kalender hebt kunnen lezen is de schedel van een baby dun en zacht. Hierdoor is het ‘kneedbaar’ en makkelijk te vervormen. 

Heeft jouw baby een voorkeurshouding en ligt het veel op één kant? Dan is de kans groot dat die kant van het hoofdje wordt afgeplat. Dit kan zelfs zo erg worden dat één oortje iets naar voren schuift en je het in het aangezicht kunt zien. Alleen al vanuit fysiek oogpunt voorkom je dit liever. En dat kan ook gewoon. Simpelweg door het vroegtijdig te signaleren en bij te sturen. 

Voorkeurshouding signaleren en voorkomen

Wanneer je een voorkeurshouding herkent aan afplatting van het hoofd, aan de zijkant (rechts of links) of aan de achterkant van het hoofd, kun je het nog bijsturen door verschillende oefeningen. 

Kijk goed naar de achterkant en vanaf de bovenkant op het hoofd van je spruit. Staan de oren nog gelijk aan elkaar? Of staat één oor meer naar voren of achteren? Is het antwoord op de laatste vraag ‘ja’, bel dan beslist een kinderfysiotherapeut in de buurt, of raadpleeg je consultatiebureau-arts of huisarts. Het is alvast raadzaam om te starten met de oefeningen die gegeven worden in de kalender. En bekijk zorgvuldig de video’s op deze site. Met de laagdrempelige oefeningen die hier gegeven worden kun je een voorkeurshouding bij je baby zowel voorkomen als bijstellen.

Lukken de oefeningen niet, of twijfel je of de voorkeurshouding (niet of wel) weggaat? Neem ook dan contact op met een kinderfysiotherapeut in de buurt, huisarts of consultatiebureau-arts. Het is beter om drie keer te veel contact op te nemen, dan er te laat bij te zijn.

Het vroeg ontdekken van een voorkeurshouding is dus essentieel. Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller je het kunt oplossen. Door een voorkeurshouding vroegtijdig te signaleren, kun je er makkelijk iets aan doen. In de baby.skills kalender lees je nog meer informatie over wat een voorkeurshouding precies is en hoe je het kunt voorkomen. 


>> Heb je de kalender met de tips en oefeningen niet in huis? Bestel baby.skills dan hier.

Tenenlopen

Tenenlopen Sommige kinderen lopen op hun tenen. De oorzaak hiervan is vaak niet bekend. In de baby.skills-kalender krijg je advies over…

Ontwikkeling baby

Ontwikkeling baby Er is nogal een verschil in de ontwikkeling van baby’s onderling. Dat is niet zo gek, want ieder mens…

Shantala massage

Shantala babymassage Een Shantala babymassage is heerlijk voor je baby na het split-splet-splat in bad. Dit is een leuke afwisseling voor…