INLOGGEN >>

Ontwikkeling baby

Ontwikkeling baby

Er is nogal een verschil in de ontwikkeling van baby’s onderling. Dat is niet zo gek, want ieder mens is anders en zo ook iedere baby. De eerste maanden gaat de ontwikkeling met mede-wieggenootjes nog redelijk gelijk op. Daarna worden de verschillen groter en volgt ieder kind zijn eigen ontwikkeling in zijn eigen tempo.

In het eerste jaar gaat je kleintje ontwikkelingen door in verschillende stadia. Sommige kinderen tikken al vroeg een hoop mijlpalen af, anderen stukken later. Met de baby.skills kalender kun je de ontwikkeling van de gemiddelde baby volgen om een goede inschatting te kunnen maken of jouw lieveling op de juiste weg is. In de baby.skills kalender volg je ontwikkelingen van je kleintje zoals de (senso)motorische ontwikkelingen, en lichamelijk ontwikkelingen.

Wat is een normale ontwikkeling voor baby’s?

Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Maar hoe kun je dan zeggen wat een normale ontwikkeling is? De baby.skills kalender is een richtlijn voor de normale ontwikkeling van je baby, opgesteld aan de hand van een baby die zich gemiddeld ontwikkelt. Hiermee kun je goed volgen of jouw kleintje (ongeveer) in de juiste richting zit. Het kan dus zijn dat jouw Einstein sneller, of juist langzamer is dan deze richtlijn. Blijf dus gerust wat langer hangen op een pagina of dag als jouw knapperd de ontwikkeling van de volgende dag nog niet laat zien, of blader juist door om te ontdekken wat de volgende stappen zijn om de sensomotorische ontwikkeling verder te stimuleren.

Is jouw kind sneller dan de gemiddelde ontwikkeling, dan is doorbladeren een goed idee om jouw Speedy Gonzales te blijven motiveren. Loopt jouw baby daarentegen extreem achter en zie je dat hij de ‘normale’ – lees: gemiddelde – sensomotorische ontwikkeling niet volgt, raadpleeg dan een kinderfysiotherapeut, huisarts of consultatiebureauarts.

>> Volg en stimuleer de ontwikkeling van je baby met de baby.skills kalender.

(Senso)motorische ontwikkeling baby

De motorische ontwikkeling is letterlijk het vermogen om te kunnen bewegen. Als het op de motorische ontwikkeling van baby’s aankomt, zitten sommige dingen er al van embryo af aan ingebakken, zoals de pincetgreep. Een greep waarbij je zoetje met zijn duim en wijsvinger kan beetpakken. Bij andere motorische ontwikkelingen, zoals omrollen of grotere dingen vastpakken, kan je baby wel wat hulp en ondersteuning van jou gebruiken. Bekijk hiervoor ook de video’s hier op de website. 

Vaak wordt gezegd ‘eerst grove motoriek, dan de fijne motoriek’, wat in praktijk niet blijkt te bestaan. In de ontwikkeling loopt alles door elkaar. Sommige kinderen zijn sneller in de fijne motoriek, andere kinderen juist in de grove motoriek. Wel is het zo dat als baby’s op een bepaald gebied in de (motorische) ontwikkeling heel hard gaan, ze op een ander gebied in de ontwikkeling even stilstaan. Ze kunnen zich niet op zowel grove als fijne motoriek tegelijk ontwikkelen. Het verloop van de motorische ontwikkeling van baby’s wordt vaak uitgetekend in mijlpalen. Deze mijlpalen gaan van het hoofdje rechtop houden tot omrollen en van kruipen tot lopen. 

Dan heb je ook nog de sensorische ontwikkeling. Hierbij moet je denken aan de ontwikkeling van de zintuigen. Sensorische ontwikkeling wordt ook wel zintuiglijke ontwikkeling genoemd. Het gaat hier om de ontwikkeling van zien, proeven en horen. Je baby ziet in de eerste paar weken het grootste deel van de wereld nog als one big blur. Alles is nog wazig. Ook laten pasgeboren baby’s voornamelijk lust- en onlustreacties op prikkels zien. Of dat nou lichaamseigen prikkels of prikkels uit de omgeving zijn. Zo huilen ze uit ongenoegen als ze honger hebben, moe zijn, kramp hebben of schrikken. Dat genoegen wordt niet geuit in een blijde lach. Als je bébé stil is, mag je er vanuitgaan dat-ie oké is.

>> Heb je de kalender met de tips en oefeningen niet in huis? Bestel baby.skills dan hier.

Tenenlopen

Tenenlopen Sommige kinderen lopen op hun tenen. De oorzaak hiervan is vaak niet bekend. In de baby.skills-kalender krijg je advies over…

Ontwikkeling baby

Ontwikkeling baby Er is nogal een verschil in de ontwikkeling van baby’s onderling. Dat is niet zo gek, want ieder mens…

Shantala massage

Shantala babymassage Een Shantala babymassage is heerlijk voor je baby na het split-splet-splat in bad. Dit is een leuke afwisseling voor…