INLOGGEN >>

Shantala massage

Shantala babymassage

Een Shantala babymassage is heerlijk voor je baby na het split-splet-splat in bad. Dit is een leuke afwisseling voor het huid-op-huidcontact met je kindje, met alle voordelen van dien. Jouw kleintje wordt hier heerlijk ontspannen door en voor jezelf is het ook een prettig, rustig aandachtsmoment met je nieuwe wolk. Die Shantala babymassage is in India ontdekt door Franse arts Frédérick Leboyer. Dit heeft vele voordelen, is ook te lezen op Shantala.nl.

Wat is een Shantala babymassage?

Shantala babymassage is een ritmische en laagdrempelige lichaamsmassage voor baby’s, oorspronkelijk uit India. Hier werd het gebruikt als onderdeel van de dagelijkse verzorgingsroutine. Franse arts Frédérick Leboyer kwam in de sloppenwijken van India in contact met de Shantala babymassage via een moeder met de naam Shantaladie, waarna hij de massage achteraf noemde. Zij had de manier van masseren van haar moeder geleerd. Leboyer ontdekte hier het Indiase gebruik van het geven van massages aan je baby als onderdeel van het dagelijkse verzorgingsritueel. Van die manier van masseren maakte hij een studie en schreef er het boek Shantala Babymassage over. 

De voordelen van de Shantala babymassage

Zoals Leboyer in zijn boek zegt: ‘Artsen en vroedvrouwen wijzen er steeds weer op dat een babymassage de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van de baby bevordert. Het schept bovendien optimaal contact tussen moeder en kind’.

De Shantala babymassage is een ontspanningsmassage die heel makkelijk is om te geven. Het belangrijkste is dat je de Shantala massage geeft met de volledige aandacht voor je baby. Ontdoe jezelf van alle mogelijke afleiding (lees: telefoon uit) en zorg voor rust in de ruimte. Hiermee geef je niet alleen liefdevolle aandacht aan je kleintje, maar schep je ook een veilige situatie. Bij je spruit komen tijdens de Shantala babymassage verschillende hormonen vrij zoals het gelukshormoon en het knuffelhormoon. Huid-op-huidcontact zal dit nog eens versterken. Die Shantala babymassage is dus een mooie manier om de band met je kleintje te versterken. Zie het als een wellness voor baby’s, maar dan met nog zoveel meer voordelen. 

Door je baby regelmatig te masseren slaapt hij rustiger en dieper, de spijsvertering wordt beter en darmkrampjes en overstrekking verminderen. Ook wordt de aanmaak van het stresshormoon verminderd.

Voor het optimale effect

Met massages zoals de Shantala babymassage kun je beginnen zodra je baby zes weken oud is. Daarvoor is het nog te inspannend voor je kleintje. Omdat het voor het huid-op-huid-contact belangrijk is dat de baby geen kleren draagt, is het van groot belang dat de omgevingsruimte warm genoeg is. De baby mag tijdens de Shantala massage geen kou ervaren. In de zomer kun je de Shantala babymassage gerust buiten uitvoeren en gebruik maken van de warmte van de zon. 

Voer de Shantala babymassage ‘s morgens uit en herhaal het eventueel bij het avondritueel, voor het slapen gaan. De massage wordt uitgevoerd op de benen van de vrouw, voor het intieme contact. Draag een korte broek, zodat je blote benen hebt en de huid van de baby op de huid van de moeder komt te liggen. Gebruik massageolie op basis van natuurlijke ingrediënten die geschikt is voor baby’s. ‘Iedere kunstmatig samengestelde olie is uit den boze’, stelt Leboyer. In India gebruiken de vrouwen in de winter mosterdolie en in de zomer kokosolie voor de Shantala babymassage. Maak de olie voor gebruik lauwwarm en maak trage bewegingen voor het ultieme ontspanningsritueel. Belangrijk is wel dat de baby nuchter is, oftewel: dat de baby niet net heeft gegeten. Let goed op of je baby ook echt ontspannen reageert. Lijkt je baby gespannen, breng dan meer rust in de massage. 

Wil je het hele ritueel volgens de Shantala-traditie doen, dan wordt de massage gevolgd door een bad. Op deze manier wordt het effect van diepe ontspanning gemarkeerd en ontdoe je de huid van restjes olie.

>> Kijk voor meer tips voor je kleintje in de baby.skills kalender

Tenenlopen

Tenenlopen Sommige kinderen lopen op hun tenen. De oorzaak hiervan is vaak niet bekend. In de baby.skills-kalender krijg je advies over…

Ontwikkeling baby

Ontwikkeling baby Er is nogal een verschil in de ontwikkeling van baby’s onderling. Dat is niet zo gek, want ieder mens…

Shantala massage

Shantala babymassage Een Shantala babymassage is heerlijk voor je baby na het split-splet-splat in bad. Dit is een leuke afwisseling voor…