INLOGGEN >>

Reflux

Reflux

Reflux is een bekende term voor ouders, want veel baby’s hebben er last van. Denk maar aan het spugen na een maaltijd. Hierbij wil je je kleintje natuurlijk zo goed mogelijk helpen. In de baby.skills kalender wordt dit onderwerp uitgebreid behandeld met informatie, tips and tricks hoe jij je nieuweling een krachtige helpende hand kunt bieden. 

Wat is reflux bij baby’s?

Reflux is het terugstromen van de maaginhoud (en het maagzuur) in de slokdarm. In het eerste levensjaar van je kind komt dit vrij vaak voor. Dit komt meestal doordat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar ontwikkelt de sluitspier zich verder, waardoor in de meeste gevallen de klachten verminderen of verdwijnen. 

Er zijn twee vormen van reflux. Gewone reflux: baby’s spugen regelmatig. Verborgen reflux: de maaginhoud komt omhoog, maar de baby spuugt die niet uit. In veel gevallen is een beetje spugen normaal en niet vervelend voor de baby. Wel kun je je baby er alsnog goed bij helpen. Zeker bij een verborgen reflux, waar je baby’tje wel goed last van kan hebben. 

Verborgen Reflux herkennen

Een verborgen reflux is moeilijker te ontdekken, omdat de maaginhoud bij je baby wel omhoog komt, maar de baby het niet uitspuugt. Kijk je een beetje goed naar je wondertje, dan vallen deze signalen je beslist op: 

  • Je kind spuugt niet, maar strekt zich veel.
  • Hij lijkt voeding te herkauwen – als een koetje – en hij slikt bijzonder vaak na de voeding. 
  • Plotseling huilen kan ook een kenmerk zijn. 

Dat plotsklapse grote verdriet komt met name vlak na de voeding en/of als jouw baby (bijna) plat ligt. En om het ingewikkeld te maken: het huilen van ongemak en pijn kan ook de hele dag door aanwezig zijn. Vertrouw op je intuïtie: denk jij dat er iets niet goed zit, ga dan vooral naar de huisarts of het consultatiebureau en vráág.

Herken je de bovenstaande punten? Dan kan het zijn dat je kind deze vorm van reflux heeft. Volg dan dezelfde adviezen op.

Wat te doen bij reflux

Zowel bij reflux als bij (een vermoeden van) verborgen reflux kun je de onderstaande tips opvolgen:

  • Houd jouw baby een half uur na de voeding fier rechtop.
  • Probeer portion control: geef wat vaker op een dag kleine hoeveelheden voeding.
  • Leg babylief in de ronde houdingen, juist omdat je kind de neiging heeft zich meer te strekken (om van de pijn af te komen).

Twijfel je na deze informatie of je kind een reflux heeft? Of heb je de adviezen opgevolgd, maar blijft de reflux aanwezig? Raadpleeg dan een kinderfysiotherapeut in de buurt, je huisarts of de consultatiebureauarts.

>> Kijk voor meer handige informatie, tips en oefeningen voor je kleintje in de baby.skills kalender. 

Tenenlopen

Tenenlopen Sommige kinderen lopen op hun tenen. De oorzaak hiervan is vaak niet bekend. In de baby.skills-kalender krijg je advies over…

Ontwikkeling baby

Ontwikkeling baby Er is nogal een verschil in de ontwikkeling van baby’s onderling. Dat is niet zo gek, want ieder mens…

Shantala massage

Shantala babymassage Een Shantala babymassage is heerlijk voor je baby na het split-splet-splat in bad. Dit is een leuke afwisseling voor…